Het Pentagon heeft de levering van granaten met verarmd uranium aan Oekraïne aangekondigd. Zijn ze echt zo gevaarlijk als Moskou beweert?
Het Pentagon heeft de levering van granaten met verarmd uranium aan Oekraïne aangekondigd. Zijn ze echt zo gevaarlijk als Moskou beweert?
Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de levering van een nieuw hulppakket aan Oekraïne aangekondigd. Het gaat onder meer om granaten met verarmd uranium voor Amerikaanse Abrams-tanks.
Tegelijkertijd kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die woensdag in Kiev aankwam, een nieuw hulppakket voor Oekraïne aan ter waarde van ruim 1 miljard dollar, inclusief steun voor het Oekraïense luchtverdedigingssysteem.
Blinken zei dat Amerikaanse hulp het Oekraïense tegenoffensief zou moeten helpen.
“De afgelopen weken is de voortgang in het aanhoudende tegenoffensief van het UAF versneld. Dit nieuwe pakket zal helpen het momentum te behouden en het zelfs nog meer te ondersteunen”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken op een gezamenlijke persconferentie met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitry Kuleba in Kiev.
Informatie over de toewijzing van Amerikaanse granaten met verarmd uranium aan Oekraïne wordt bevestigd in een persbericht dat op de website van het Pentagon is gepubliceerd . Ze zullen worden verzonden als onderdeel van de volgende tranche van Amerikaanse militaire hulp ter waarde van 175 miljoen dollar.
Het omvat met name extra munitie voor HIMARS-raketsystemen, uitrusting voor luchtverdedigingssystemen, Javelin- en AT-4-antitanksystemen, evenals 120 mm tankgranaten met verarmd uranium voor Abrams-tanks.
In maart bevestigde het Britse ministerie van Defensie dat het munitie voor Britse Challanger-2-tanks met verarmd uranium naar Oekraïne zou sturen.
Deze verklaring veroorzaakte een uiterst harde reactie van de Russische autoriteiten, waaronder president Vladimir Poetin. Poetin noemde het besluit van Groot-Brittannië om granaten met verarmd uranium aan Oekraïne te leveren een reden voor Rusland om tactische kernwapens in Wit-Rusland in te zetten.
Tegelijkertijd wordt er in Rusland al geruime tijd munitie met verrijkt uranium geproduceerd, zoals de BBC Russian Service eerder schreef onder verwijzing naar Oekraïense en Russische wapenexperts.
Wat is verarmd uranium
Verarmd uranium is een bijproduct van de productie van verrijkt uranium.
Het onderscheidt zich door zijn hoge dichtheid en sterkte, en dankzij deze kwaliteiten wordt het zowel gebruikt bij de productie van pantsering voor militair materieel als munitie - voornamelijk kernen voor pantserdoordringende projectielen.
Verarmd uranium is niet zeer radioactief, hoewel het als giftig en kankerverwekkend wordt beschouwd.
De Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) heeft aangegeven dat verarmd uranium aanzienlijk minder radioactief is dan natuurlijk uranium.
Volgens het IAEA bevestigen onderzoeken naar de gezondheid van militair personeel dat wordt blootgesteld aan verarmd uranium dat de blootstelling ervan niet leidt tot een statistisch significante stijging van het sterftecijfer onder personeel.
Meld u aan voor onze e-mailnieuwsbrief en ontvang elke avond, van maandag tot en met vrijdag, de belangrijkste verhalen van de dag, plus context om u te helpen begrijpen wat er gebeurt.
Analyse: waarom granaten met verarmd uranium niet het grootste gevaar voor het milieu in oorlog vormen
Militair correspondent van de BBC Russische dienst Pavel Aksenov:
Alleen al de belofte om in maart 2023 granaten met verarmd uranium te leveren, gaf Rusland een reden om tactische kernwapens naar Wit-Rusland te verplaatsen. Vladimir Poetin zei vervolgens dat deze granaten een gevaar vormen vanwege het “stralingsstof” dat kan worden gevormd als gevolg van het raken van een doelwit door een dergelijke granaat.
Deze reactie was echter duidelijk overdreven: kernwapens, ook al hebben ze een beperkte kracht, zijn nog steeds echte kernwapens, in tegenstelling tot de uraniumkernen van tankgranaten.
afbeelding copyrightGetty Images
We leggen snel, eenvoudig en duidelijk uit wat er is gebeurd, waarom het belangrijk is en wat er daarna gaat gebeuren.
afleveringen
Einde verhaal Podcast-advertenties
Verarmd uranium is inderdaad een radioactieve stof, maar niet zo gevaarlijk dat het gebruik ervan internationaal verboden zou worden. Subkaliber projectielen met kernen van verarmd uranium zijn door geen enkele conventie verboden.
In een rapport van het VN-Milieuprogramma , opgesteld in 2022, werd bezorgdheid geuit over de mogelijkheid om munitie met verarmd uranium in Oekraïne te gebruiken vanwege de risico's op het ontwikkelen van verschillende ziekten. Maar hetzelfde rapport zei dat de stof eigenlijk gevaarlijker was vanwege zijn chemische in plaats van radiologische activiteit.
Het feit dat verarmd uranium niet zozeer radioactief als wel chemisch agressief is, is een tamelijk zwak argument ten gunste van het gebruik ervan in de strijd.
Maar oorlog is niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk een smerige aangelegenheid. En kernen gemaakt van verarmd uranium vormen verre van het enige, en misschien niet het grootste, gevaar voor het milieu in oorlogssituaties.
De Kh-22 vanuit de lucht gelanceerde kruisraket die Rusland tegen Oekraïne gebruikt, wordt bijvoorbeeld van brandstof voorzien met de extreem giftige AK-27I-oxidator. Het vormt zelfs een dodelijk gevaar voor het personeel op Russische luchtmachtbases dat deze raketten onderhoudt.
Maar het Russische leger geeft het gebruik van deze raket niet op , ondanks de lage nauwkeurigheid en de hoge toxiciteit van de tweecomponentenbrandstof.
Het draait allemaal om efficiëntie. Deze raket is vrij moeilijk neer te schieten en de kernkop is zeer krachtig.
Op dezelfde manier hebben sub-kaliber projectielen met verarmd uranium zo'n hoge pantserpenetratie dat het leger het gebruik ervan waarschijnlijk niet zal kunnen weigeren, vooral omdat de schade die ze veroorzaken niet goed is onderzocht.
Comments
Post a Comment